Παθήσεις Βαλβίδων

Παθησεις Βαλβιδων

Η οποιαδήποτε βαλβίδα εξασφαλίζει την ροή ενός υγρού, στην συγκεκριμένη περίπτωση του αίματος, μόνο προς μία κατεύθυνση.

Οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν στένωση, δηλαδή το άνοιγμα της βαλβίδος να έχει μικρύνει, και έτσι γίνεται πιο δύσκολη η δουλειά της καρδιάς να σπρώξει το αίμα.

Από την αντίθετη μεριά, οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια, δηλαδή όταν πρέπει να κλείνουν, να μην μπορούν να κλείσουν καλά. Έτσι δημιουργείται μία διαφυγή του αίματος προς τα πίσω, και επιβαρύνεται η δουλειά της καρδιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, η ροή του αίματος μέσα στην καρδιά επιβραδύνεται, το αίμα συσσωρεύεται προς τα πίσω, δηλαδή προς τους πνεύμονες, και έτσι προκαλείται δύσπνοια στον ασθενή.

Οι αιτίες των βαλβιδοπαθειών είναι πολλαπλές. Αδυναμία του ιστού και πρόωρη χαλάρωση (εκφυλιστικές αιτίες), ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) των γλωχίνων, προχωρημένη ηλικία, λοιμώξεις της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα), ρευματικός πυρετός στην παιδική ηλικία, στεφανιαία νόσος και προβλήματα στην κατασκευή της καρδιάς, δηλαδή εκ γενετής.

Οι πιο συνήθεις εκ γενετής παθήσεις είναι η μυξωματώδης εκφύλιση της Μιτροειδούς Βαλβίδος και η Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα. Η μυξωματώδης εκφύλιση της Μιτροειδούς Βαλβίδος χαρακτηρίζεται από διάταση του Δακτυλίου της Μιτροειδούς Βαλβίδος και κεντρική ανεπάρκεια, καθώς επίσης και από επιμήκυνση ή ρήξη των χορδών στήριξης των γλωχίνων, με αποτέλεσμα την πρόπτωση της γλωχίνας. Με την γλωχίνα να προπίπτει δημιουργείται κενό στο κλείσιμο της βαλβίδος,με αποτέλεσμα να υπάρχει έκκεντρη διαφυγή (ανεπάρκεια) αίματος προς τα πίσω (προς τους πνεύμονες).

Η ανεπάρκεια της Τριγλώχινος Βαλβίδος (στη Δεξιά Καρδιά) είναι συνήθως δευτεροπαθής, δημιουργείται δηλαδή από μια σοβαρή βαλβιδοπάθεια στην Αριστερή Καρδιά (από στένωση η ανεπάρκεια της Μιτροείδους Βαλβίδος).

Η Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα είναι μια ανατομική παραλλαγή της συνήθους τρίπτυχης αορτικής βαλβίδος, και υπάρχει στα 2% του συνολικού πληθυσμού. Η δυο πτυχές αυτής της αορτικής βαλβίδος την προδιαθέτουν σε πρώιμη ανεπάρκεια (διαφυγή), ασβεστοποίηση και στένωση καθώς και σε ανευρυσματική διάταση της ανιούσης αορτής.

Τα συμπτώματα από παθήσεις των βαλβίδων καρδιάς συνήθως ξεκινούν σιγά-σιγά και μπορεί να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον ασθενή η να παρουσιαστούν έντονα και ξαφνικά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εύκολη και επιδεινούμενη κόπωση, δύσπνοια όταν ξαπλώνετε, κόπωση/δύσπνοια σε σκαλιά ή σε ανηφόρες, αδυναμία, πρήξιμο στους αστράγαλους, επίμονος βήχας, ταχυπαλμίες, βάρος στο στήθος, ζαλάδες, λιποθυμικά επεισόδια.

Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με χρόνια δύσπνοια και με διάγνωση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας υπό θεραπεία, ενώ η πραγματική αιτία είναι η βαλβιδοπάθεια της καρδιάς, η οποία συνωστίζει αίμα στα πνευμόνια δημιουργώντας την δύσπνοια.

 

 

ανεπαρκεια μιτροειδους βαλβιδος

Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδος λόγω διάτασης του Δακτυλίου

 

 

Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Λόγω Προπίπτοντος Γλωχίνας

Ανεπάρκεια Μιτροειδούς λόγω Προπίπτοντος Γλωχίνας

(Μυξωματώδης Εκφύλιση της Μιτροειδούς)

 

 

Ανεπάρκεια Τριγλώχινος Βαλβίδος

Ανεπάρκεια Τριγλώχινος Βαλβίδος 

 

 

Στένωση Αορτικής Βαλβίδος

Στένωση Αορτικής Βαλβίδος

 

 

 

Στενωση Τριπτυχης Αορτικης Βαλβιδος

 Στενωση Τριπτυχης Αορτικης Βαλβιδος 2

 

 Στένωση Τρίπτυχης Αορτικής Βαλβίδος

(ασβεστοποίηση-αποτιτάνωση)

 

 

Στενωση Διπτυχης Αορτικης Βαλβιδος

 

Στένωση Δίπτυχης Αορτικής Βαλβίδος

(ασβετοποίηση- αποτιτάνωση)

 

 

Ανεπάρκεια Αορτικής Βαλβίδος 

Ανεπάρκεια Αορτικής Βαλβίδος

 

Ανεπαρκεια Μιτροειδους Βαλβιδος λογω διατασης του Δακτυλιου